Misleidende Cosmetica

De afgelopen jaren is ‘natuurcosmetica’ een absolute trend geworden. Door slechts één of twee natuurlijke grondstoffen toe te voegen willen veel fabrikanten de indruk wekken dat het complete product natuurlijk is. 

Niets is echter minder waar, omdat de natuurlijke werkstof verdwijnt in een synthetisch product en u als consument met een zgn. ”natuurlijk product” wordt misleid. Het is immers absoluut onduidelijk wat werkelijk aan natuurlijke ingrediënten wordt toegepast en daarom is “gecontroleerde natuurcosmetica” zo belangrijk. Dit bracht de roep om een overkoepelend controleorgaan en een garantiekeurmerk in het leven! We moeten dus zorgvuldig omgaan met wat we op onze huid aanbrengen. Daarom is het beter dat we uitsluitend huidverzorgingsproducten gebruiken die zo natuurzuiver zijn dat ze bij wijze van spreken eetbaar zijn’.

WAT JE NIET KUNT ETEN, HOORT OOK NIET OP JE HUID!

 

PARAFFINEVERSLAVING

In een medisch rapport van allergoloog Dr. T.G. Randolph wordt gewaarschuwd voor het gebruik van minerale oliën en vetten. Zij lossen de natuurlijke huidvetten op, blokkeren de vochthuishouding en de zuurstofopname van de huid. Doordat de huid door de tijd heen gewend (verslaafd) is geraakt aan deze stoffen is zij nauwelijks meer instaat zelf nieuwe huidvetten aan te maken. Wanneer de circulatie van de huid op lange termijn wordt verhinderd, vertoont de huid uiteindelijk uitdrogingsverschijnselen en ten gevolge daarvan mogelijk allergie. Bovendien kan minerale olie ook wel degelijk acné veroorzaken. Zodra men deze ingrediënten niet meer toepast gaat de huid trekkerig en droog aanvoelen en is men geneigd toch maar weer naar deze vette huidbelastende stoffen te grijpen. Denk hierbij als voorbeeld aan degenen, die voor hun lippen altijd een lipstick of lipbalsem op zak hebben.

WAAROM NATUURLIJKE COSMETICA?

De huid is ons grootste orgaan en stoffen, die je op de huid smeert hebben invloed op het lichaam. Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid accepteert en kunnen verzorgen en geen belasting voor de gezondheid vormen. Synthetische en niet huideigen stoffen horen niet op de huid vanwege mogelijke risico’s voor de gezondheid op korte of lange termijn. Sinds een aantal jaar is men verplicht de ingrediënten (INCI’s) op de verpakking te vermelden. Hieronder noemen wij stoffen waarvoor je zeker moet oppassen. Kijk je huidige cosmetica eens na op de ingrediënten en schrik niet!

1. SYNTHETISCHE EMULGATOREN (MENG- EN BINDMIDDELEN)

 • PEG-RETH : Er zijn honderden varianten met PEG en RETH met vaak nummers erachter. Deze stoffen zijn allemaal synthetisch
 • POLYSORBATEN 20,60,80 enz. Synthetisch, mogelijk allergie verwekkend. Is uit PEG opgebouwd.

2. SYNTHETISCHE OLIËN

 • DIMETHICONE : Synthetische siliconen. Huidonvriendelijk
 • PARAFFINE en VASELINE : Sluiten de huid af (occlusief) en verstoppen de poriën

3. SYNTHETISCHE TOEVOEGINGEN EN/OF HULPMIDDELEN

 • CARBOMEREN : Synthetisch zwelmiddel
 • DIETHYLPHALAAT (DEP) / METHANOL : Stof om alcohol goedkoop te maken voor cosmetische doeleinden.
 • EDTA : Chemische zeer slecht afbreekbaar in het milieu. Ontkalker voor koffiezetapparaten en wasmachines
 • TEA, DEA, MEA en NDEA : Kunnen hormoonhuishouding ontwrichten en hebben bij langdurig gebruik een negatieve invloed op het functioneren van lever en nieren. Deze bestanddelen zitten in vrijwel alle producten die schuimen: badschuim, douchegel, shampoo en handzeep. Ze kunnen de huid, ogen en luchtwegen irriteren maar worden op zichzelf niet als bijzonder giftig beschouwd. Ze kunnen echter wel reageren op aanwezige nitrieten om nitrosaminen te vormen, die kankerverwekkend zijn.
 • PROPYLEEN GLYCOL (PG) & POLYETRHELEENGLYCOL PEG : Propyleen Glycol is een oplosmiddel voor make-up, haarverzorgingsproducten, deodorants en after shaves. Het is het belangrijkste ingrediënt van antivries- en remvloeistof. Het is vergeleken met PEG een aanverwant vetoplosmiddel dat niet alleen deel uitmaakt van de meeste lotions voor het reinigen van de huid, maar ook als ovenreiniger. Chemisch, kans dat ze opgenomen worden in de bloedbaan. Geeft mogelijk hartritmestoornissen.

4. SYNTHETISCHE CONSERVERINGSMIDDELEN

 • PARABENEN : Altijd als achtervoegsel, zoals bijvoorbeeld ethylparaben is een synthetische stof die allergische reacties kan veroorzaken.
 • BROOMVERBINDINGEN : -2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.-1,2 Dibrom-2,4-dicyanobutan 2,2-Methylen-bis(6 brom-4-chorphenol)-Imidazolinidyl urea enz. : Sterk huid- en milieu onvriendelijk
 • PHENOL VERBINDINGEN : 2-Phenoxyethanol
 • DIVERSEN : 5-Chlor-2 methyl-3(2h)-isothiazolinone, 2-Methyl-3(2h)-isothiazolinone, diazolinidyl urea : Sterk huid- en milieuonvriendelijk
 • CHLOORHEXIDINE : Conserveermiddel, chemisch, allergie opwekkend
 • TRICLOSAN : Bacterieremmend, ontregeling van de huidflora

5. SYNTHETISCHE GRONDSTOFFEN VOOR SHAMPOO

 • BROOMVERBINDINGEN 5-Bromo-5-nitro-1,3 –dioxane : Sterk huid- en milieu onvriendelijk
 • SODIUM LAURYL SULFATE : Sodium Laureth Sulfate, Magnesium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate en Ammonium Lauryl Sulate. : Agressieve schoonmaakmiddelen voor o.a. ontvetten van motoren

6. SYNTHETISCH GEUR- EN KLEURSTOFFEN

 • SYNTHETISCHE KLEURSTOFFEN: Als je FD&C of D&C op het etiket ziet staan, gevolgd door een nummer, gaat het om kleurstoffen op basis van koolteer. Deze zijn kankerverwekkend.
 • SYNTHETISCH PARFUM : Doorgaans op basis van petroleum. Kunnen hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, ademhalingsproblemen, overgeven, irritatie van de huid en overgevoeligheid veroorzaken.